Міжнародний науково-практичний симпозіум «Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у галузі охорони здоров’я: інфекційний контроль та антимікробна резистентність»

25-26 квітня 2016 р. у м. Києві відбувся міжнародний науково-практичний симпозіум «Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у галузі охорони здоров’я: інфекційний контроль та антимікробна резистентність», організований кафедрою мікробіології, епідеміології та інфекційного контролю НМАПО імені П. Л. Шупика спільно з Всеукраїнською асоціацією інфекційного контролю та антимікробної резистентності та Національним комітетом України з інфекційного контролю (UCIC) та антимікробної резистентності (UCAST).

Захід відбувся в рамках реалізації угоди про асоціацію України – ЄС, Глобальної стратегії ВООЗ зі стримування стійкості до антимікробних препаратів, Глобального плану дій, схваленого Всесвітньої асамблеєю охорони здоров’я у травні 2015 року, а також підготовку приєднання України до мережі нагляду за антимікробної резистентності країн Європи та Азії (CAESAR) і Європейської системи нагляду за антимікробної резистентності (EARS-Net).

Науково-практичний симпозіум проходив в м. Києві 25 квітня в актовій залі  НМАПО імені П. Л. Шупика та 26 квітня у Конгрес-холі «Космополіт» у м. Києві із залученням сучасних інтерактивних та телекомунікаційних технологій, а саме проведення форуму у форматі телемосту з містами Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Мінськ (Республіка Білорусь), Караганда (Казахстан).

У роботі наукового форуму взяли участь – понад 1200 лікарів, у тому числі головні лікарі, хірурги, реаніматологи, акушер-гінекологи, неонатологи, терапевти, педіатри, лікарі сімейної медицини, інфекціоністи, бактеріологи, спеціалісти з інфекційного контролю, співробітники кафедр, докторанти, аспіранти та інші спеціалісти зацікавлені  в даних напрямках медицини. Форум включав елементи тематичного медичного удосконалення для практикуючих лікарів.

Перед початком наукового форуму був підписаний меморандум між Українською асоціацією інфекційного контролю та антимікробної резистентності, що діє на базі  НМАПО імені П. Л. Шупика та Польським Фондом «Інститут профілактики інфекцій» про співпрацю у галузі науки, освіти та охорони здоров’я.

Під час відкриття міжнародного науково-практичного форуму зі вступним словом до присутніх звернулась проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П. Л. Шупика професор Моісеєнко Раїса Олександрівна, яка передала привітальні слова від ректора академії академіка НАМН України  професора Вороненка Юрія Васильовича.

З вітальним словом від імені організаторів форуму виступив завідувач кафедри мікробіології, епідеміології та інфекційного контролю НМАПО імені П. Л. Шупика, голова Всеукраїнської асоціації інфекційного контролю та антимікробної резистентності, голова Національного комітету України з інфекційного контролю (UCIC) та антимікробної резистентності (UCAST) професор Салманов Айдин Гурбанович. Він також презентував свою нову книгу – підручник для вищих навчальних закладів післядипломної освіти «Інфекційний контроль та антимікробна резистентність». Було наголошено, що ця книга у такому форматі у країнах СНД видається вперше, адаптована до навчальних програм країн Європейського Союзу.

З доповіддю «Епідеміологічні ризики, пов’язані з навколишнім середовищем лікарні» виступив професор Павло Гжесовські, голова Асоціації терапевтичної гігієни Польщі та Президент Фонду «Інститут профілактики інфекцій».

Під час роботи конференції було розглянуто питання стану антимікробної резистентності та інфекційного контролю в Україні, а також перспективи гармонізації законодавства України та Європейського Союзу у галузі освіти та охорони здоров’я, впровадження в Україні міжнародних стандартів (ISO, EN), спрямованих на забезпечення безпеки пацієнта, профілактику інфекцій, що пов’язані з наданням медичних послуг та стримування резистентності до протимікробних препаратів.

Головною метою заходів було підвищення обізнаності практикуючих лікарів з питань раціонального використання протимікробних препаратів та інфекційної безпеки пацієнта у рамках реалізації угоди про асоціації України – ЄС у сфері охорони здоров’я.

В рамках заходів були розглянуті питання:

– впровадження в Україні системи моніторингу антимікробної резистентності CAESAR та EARS-Net;

– впровадження в Україні стандартів Європейського комітету з тестування чутливості до протимікробних препаратів (EUCAST) – міжнародний досвід;

– розробка лікарняних формулярів протимікробних препаратів на принципах  доказової медицини;

– сучасний підхід до раціонального використання протимікробних препаратів;

– інфекції, пов’язані з наданням медичної допомоги: профілактика і лікування;

– новітні сучасні протимікробні препарати в боротьбі нозокоміальними та поза лікарнями інфекціями, спричиненими мультірезистентними мікроорганізмами;

– новітні сучасні методи контролю та профілактики інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги-міжнародний досвід.

По завершенню науково-практичного заходу присутнім було видано сертифікати учасників.

IMG_1315

IMG_1320

IMG_1329

IMG_1355

IMG_1364

IMG_1379

IMG_1390

Obkl_Inf

Leave a comment

Your email address will not be published.

*