Інфекційний контроль та антимікробна резистентність у галузі охорони громадського здоров’я і ветеринарії

1 червня 2017 року у м. Києві відбулася міжнародна науково-практична конференція «Інфекційний контроль та антимікробна резистентність у галузі охорони громадського здоров’я і ветеринарії».

Конференцію було присвячено обговоренню шляхів розв’язання актуальних проблем інфекційного контролю та антимікробної резистентності у рамках угоди про асоціацію Україна – ЄС, підготовки Стратегічного плану дій України з антимікробної резистентності, раціонального використання протимікробних препаратів в медицині, ветеринарії, сільському господарстві та харчової промисловості.

Організаторами міжнародного форуму в м. Києві виступили Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, Всеукраїнська асоціація інфекційного контролю та антимікробної резистентності, Національний комітет з інфекційного контролю (UCIC) та антимікробної резистентності (UCAST).

На конференцію були запрошені експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, Національної академії медичних наук України, Національного Центру громадського здоров’я України, державної служби України з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів, провідні українські вчені, а також їх колеги з Азербайджану, Грузії та Польщі.

Конференцію відкрив голова Всеукраїнської асоціації інфекційного контролю та антимікробної резистентності, завідувач кафедри мікробіології, епідеміології та інфекційного контролю Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика (НМАПО) професор Салманов Айдин Гурбанович.

У роботі конференції взяли участь понад 200 осіб, у тому числі організатори охорони громадського здоров’я, лікарі-клініцисти різних спеціальностей (терапевти, педіатри, неонатологи, сімейні лікарі, гастроентерологи, інфекціоністи, анестезіологи, хірурги, акушери-гінекологи, урологи, нефрологи, нейрохірурги, офтальмологи, фтизіатри, мікробіологи/бактеріологи, епідеміологи/госпітальні епідеміологи, спеціалісти з інфекційного контролю, спеціалісти у галузі ветеринарії, сільського господарства та харчової промисловості, а також науковці, співробітники кафедр, ординатори, докторанти, аспіранти, лікарі-інтерни та інші зацікавлені особи.

З вітальними словами на адресу учасників конференції виступили проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П. Л. Шупика Моісеєнко Раїса Олександрівна та начальник управління з питань дотримання санітарного законодавства Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Григоренко Алла Анатоліївна.

У своєму докладі професор Айдин Салманов поінформував учасників про стан обліку та реєстрації гнійно-запальних інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги у закладах охорони здоров’я України. Він зазначив, що офіційна кількість хворих з цими інфекціями (5-6 тис.) суттєво (у 57 р.) відрізняється від фактичних (від 800 тис. до 1 мільйону вип.), що підтверджені результатами бактеріологічних досліджень в клінічних лабораторіях хірургічних стаціонарів. Це свідчить про те, що МОЗ України не володіє реальною епідемічною ситуацією у закладах охорони здоров’я, що необхідно для оцінки ефективності заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків виникнення інфекцій, спричинених патогенами, резистентними до дії протимікробних препаратів.

Крім того, професор Айдин Салманов звернув увагу учасників конференції на високий рівень антибіотикорезистентності збудників гнійно-запальних інфекцій в Україні, яка є найвищим у Європі. Він запропонував можливі шляхи для розробки цілісного міжвідомчого і мультидисциплінарного підходу у рамках концепції «Єдиного здоров’я» до вирішення проблеми антимікробної резистентності, що сприятиме зниженню темпів росту антимікробної резистентності збудників інфекцій та захворювань, спричинених цими патогенами в Україні.

З питань раціонального використання протимікробних препаратів у хірургічних стаціонарах, виступили член-кореспондент НАМН України, професор Донецького національного медичного університету Черній Володимир Ілліч та член-кореспондент НАМН України, заступник директора з наукової роботи Національного Інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова, професор Нечитайло Михайло Юхимович. Доповідачі акцентували увагу учасників конференції на необхідність врахування локальних даних моніторингу антимікробної резистентності при призначенні емпіричної антибіотикотерапії.

З докладом на тему «Специфічна профілактика – як складова національної програми контролю за поширенням стійкості до протимікробних препаратів у ветеринарній медицині» виступив член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, професор, доктор ветеринарних наук, директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України Ушкалов Валерій Олександрович.

Професор, доктор ветеринарних наук, заступник директора з наукової роботи Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок Музика  Віктор Павлович (м. Львів) поінформував учасників конференції про сучасний стан та особливості антибіотикортерапії у ветеринарній медицині. Він зазначив, що міжвідомча координація між ветеринарами та лікарями клінічної медицині у підготовці національного Плану дій щодо боротьби з антимікробної резистентності на основі концепції «Єдиного здоров’я» є необхідною, оскільки сприятиме успішній реалізації заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків поширення резистентних патогенів як у галузі охорони громадського здоров’я, так і ветеринарії.

У рамках конференції були заслухані також доповіді провідних експертів, у тому числі з Польщі – доктора Марека Примика на тему «АТСС – провідна світова колекція референс-штамів та інших біоресурсів для контролю якості і наукових досліджень», професора Тбіліського державного медичного університету Нодар Думбадзе (Грузія) на тему «Інфекційний контроль та антимікробна резистентність в хірургічних стаціонарах Грузії», консультанта Європейського комітету з інфекційного контролю та доктора Сергійчук Романа Валерійовича на тему «Роль чистих приміщень у боротьбі з внутрішньолікарняними інфекціями».

У рамках конференції з докладами на тему інфекційний контроль у стоматології та відділеннях неонатології виступили представники відповідних кафедр НМАПО імені П. Л. Шупика.

Після закінчення конференції учасникам конференції було вручено сертифікати.

Матеріали конференції

1IMG_5141

2IMG_5154

3IMG_5161

4IMG_5166

5IMG_5192

6IMG_5213

Leave a comment

Your email address will not be published.

*