В Україні проводиться дослідження резистентності до антибіотиків патогенів інфекційних захворювань

Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика за підтримки Всеукраїнської Асоціації Інфекційного Контролю та Антимікробної Резистентності проводить мультицентрові дослідження щодо резистентності до антибіотиків патогенів інфекцій, які є актуальними для закладів охорони здоров’я України. Термін реалізації дослідження становить 5 років (до 2022 р. включно) з можливістю подовження ще на 5 років. Дослідженням будуть охоплені заклади охорони здоров’я усіх регіонів України.

Дослідження проводиться у рамках реалізації науково-дослідніцької теми НМАПО імені П. Л. Шупика («Епідеміологічні особливості поширення клінічно актуальних штамів умовно-патогенних мікроорганізмів, резистентних до протимікробних препаратів, у закладах охорони здоров’я України»), яка схвалена рішенням вченої ради Академії від 14.06.2017 (протокол  №6) та затверджена наказом Ректора від 15.06.2017 №2378.

Заплановано вивчення резистентності клінічних штамів умовно-патогенних мікроорганізмів (у тому числі Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus spp. (E.faecalis, E.faecium), Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp.(А.baumannii та lwoffii), що виділені від пацієнтів, госпіталізованих до стаціонарів хірургічного та акушерсько-гінекологічного профілю, а також до відділень сепсису та анестезіології/інтенсивної терапії.

Резистентність патогенів буде вивчатись відповідно до рекомендацій Європейського комітету з тестування чутливості (EUCAST) до всіх антибіотиків, що зареєстровані в Україні. При вивченні резистентності до антибіотиків будуть дотримані всі міжнародні вимоги, що пред’являється до рандомізованих досліджень.

Результати дослідження щоквартально будуть публікуватись у науково-практичному виданні «Міжнародний журнал Антибіотики та Пробіотики», направлятись до МОЗ України та усіх закладів охорони здоров’я, обговорюватись на щорічних науково-практичних конференціях.

Міжнародний журнал Антибіотики та Пробіотики є форумом для обміну науковою інформацією в таких областях, як раціональне використання антибіотиків та поширення антимікробної резистентності у закладах охорони здоров’я різного профілю (у тому числі в хірургії, кардіохірургії, травматології-ортопедії, нейрохірургії, онкології, урології, неонаталогії, акушерстві, гінекології, анестезіології-реаніматології, офтальмології, оториноларингології, стоматології тощо), ветеринарній медицині, сільському господарстві та агропромисловому комплексі, виробництві та утилізації антибіотиків.

Зарощуємо до співпраці у проведенні дослідження резистентності до антибіотиків патогенів інфекційних хвороб, актуальних для громадського здоров’я, медичні заклади усіх форм власності та підпорядкування, науково-педагогічних працівників навчальних закладів, науково-дослідні інститути, фармацевтичні компанії, а також інших зацікавлених осіб.

Більш детальну інформацію можна отримати через E-Mail: mozsago@gmail.com

 

1

Leave a comment

Your email address will not be published.

*